Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Leopold Menist en zijn gezin

Voor de familie Menist zijn Stolpersteine gelegd.


Oude adres A 408, thans Maurits Prinsstraat 11


Foto: Joop van Reeken
Leopold Menist werd in Dinxperlo geboren op 15 juni 1904 als tweede zoon van Isaac Menist en Carolina Schweiger.

Hij werkte als administrateur op de  Deventer Tapijtfabriek  Maurits Prins in Dinxperlo.


Leopold trouwde Sophia Hamburger, geboren in Nijkerk op 1 december 1903.

Samen met Sophia  had  hij twee kinderen, Isaac ( 14 maart 1932) en Jetty ( 13 december 1933)


Deze foto is gemaakt naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van H.J. ten Wolthuis, procuratiehouder bij de Deventer Tapijtfabriek Maurits Prins. Leopold Menist werkte op kantoor bij de Tapijtfabriek.

v.l.n.r. G.J. ten Wolthuis, Mimi Smits-ten Wolthuis, haar moeder mevrouw ten Wolthuis- van Dijke,  

H.J. ten Wolthuis (de jubilaris), mevrouw Dobbe met dochtertje, Sophia Menist-Hamburger en Leopold Menist.

De foto dateert van 1 augustus 1937.


Fotoarchief: H.C. Smits.

Sophia was een dochter van Isaac Hamburger en Jet van Bingen. 

Naast een broer Benedictus, had ze ook een zus Petronella Sippora .

Petronella zou als enige van het gezin Hamburger de Holocaust overleven. Samen met haar man Benedictus van Baren en haar dochters Jetty en Betty Marion, zou zij de Holocaust overleven. Het gezin van Baren stond op de Barneveldlijst.   https://www.joodsamsterdam.nl/de-barneveld-groep/
Op 9 april 1943 kwam het gezin Leopold Menist aan in Vught.

Isaac en Jetty zaten samen met hun ouders tot en met 7 juni in Vught. Samen met hun moeder vertrokken ze met het kindertransport op 8 juni 1943 via Westerbork naar Sobibor waar zij meteen bij aankomst op 11 juni 1943 werden vermoord. Het aantal personen tijdens dat 'kindertransport' bedroeg 3017.

Niemand heeft dit transport overleefd.


Foto: Joods Monument

Jetty en Isaac. Hun foto's zijn afkomstig van de schoolfoto van 'De Wegwijzer' uit 1941. Klik op de foto voor een groter beeld.

De foto is afkomstig uit het boek 'Dinxperlo naar school' van Theo A. Beerens.
Leopold bleef in Vught en moest arbeid verrichten bij de Esco  (Escotex, confectie en bont). Op 15 november 1943 vertrok hij met een rechtstreeks transport naar Auschwitz; aankomst 18 november 1943.

Het aantal mensen tijdens het transport bedroeg 1149.  Op 31 januari 1944 werd Leopold Menist vermoord in Auschwitz. 


Bron: Digtale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. J.Pressser. 'Ondergang'.

"De voornaamste ‘takken’ daarvan vormden de werkplaatsen van Philips, van de firma Escotex (confectie en bont), van de firma Menist (lompen-sorteerderijen); later kwam er een Zerlegebetrieb bij van vliegtuig-materiaal. De bewaard gebleven sterktestaten, zowel van de Joden in het eigenlijke concentratiekamp als van de opgeslotenen in het JDL, bieden wel enige indruk van de aantallen, vele honderden, hierin werkzaam; na het transport van 15 november 1943 geven deze staten een duidelijker beeld, maar toen was het totaal aantal bewoners al beneden 700 gedaald, om na het maart-transport van 1944 nog verder te zakken. Philips was niet alleen de grootste, maar ook de ‘veiligste’ werkgever, die dus zijn personeel het langst wist te vrijwaren van transport, en trouwens ook het meest poogde te helpen. Escotex verleende een tijdlang bescherming aan een 1200 mannen en vrouwen; de machines waren vrijwel uitsluitend afkomstig van grote en kleine bedrijven, waarvan de eigenaars waren weggevoerd; Lehmann1 zegt, dat deze firma zich volstrekt niet om haar werkvolk bekommerde, maar dat deze arbeid zeer in trek was, omdat de mannen en de vrouwen er de hele dag samen bij konden zijn. De bontbewerking bereikte een dagproductie van ongeveer 400 bontvesten, terwijl de grootste Nederlandse particuliere onderneming niet meer haalde dan 250 per week; bovendien leverde Vught nog 250 bontmutsen per dag. Aldus een rapport uit die tijd, waarvan wij de cijfers natuurlijk niet konden controleren, maar dat onmiskenbaar de strekking had, de Duitsers ervan te overtuigen, dat wegvoering van deze arbeidskrachten niet in het belang van hun oorlogsindustrie was. Het mocht niet baten. Een voor een moesten de groepen werkende Joden het kamp verlaten, hoe kriegswichtig ook hun arbeid mocht zijn; Philips bleef, als gezegd, het langst." 

Lees hier het hele verhaal : https://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/pres003onde01_01_0068.php#372T https://www.oorlogslevens.nl/zoeken?lang=nl&term=leopold%20menist&sorting=relevance 

https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Sophia-Menist-Hamburger/01/11803?lang=nl

https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Isaac-Menist/01/43261?lang=nl

https://www.oorlogslevens.nl/zoeken?lang=nl&term=jetty%20menist&sorting=relevance


http://mizrach.fsmail.postinbox.com/dinxperlo-adayinvught-nl.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Jodentransporten_vanuit_Nederland