Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Leeman en Mina Heilbron

Kwikkelstraat 14 (A36)Leeman Heilbron was veehandelaar. Ondanks dat hij bijna blind was, oefende hij zijn beroep tot op hoge leeftijd uit.


Hij is geboren in Dinxperlo op 17 februari 1855.

Leeman was eerst in het huwelijk getreden met Betje Straus. Dat huwelijk leverde drie kinderen op: Jetta Carolina, Benjamin en Isidor.


Na het overlijden van Betje in 1904, trouwt Leeman met Mina Weijel. Dit huwelijk bracht geen kinderen voort.

Mina Weijel is geboren in Zutphen op 31 mei 1875.


Op 9 april gaven zij, met de nog in Dinxperlo wonende Joden, waaronder Regina Schwab-Goldberger, gehoor aan de oproep zich te melden.

Via Vught zijn zij beiden afgevoerd naar Sobibor waar zij op 14 mei 1943 vermoord zijn. Leeman werd 88 jaar en Mina 67 jaar.


Foto: PR.


Dochter Jetta Carolina trouwde met Salomon van Essen. Samen met hun drie kinderen werden zij vanuit hun woonplaats Doetinchem afgevoerd naar concentratiekampen in Auschwitz en Sobibor.


Zoon Benjamin trouwde met Sofia Braaf. Het echtpaar kreeg drie kinderen. Alleen Benjamin overleeft de oorlog niet; hij wordt op 16 oktober 1941 in Mauthausen vermoord.


Zoon Isidor trouwt met Eva Herschel. Hij overlijdt in 1932 in Arnhem en laat een vrouw en twee zonen na. Alleen zoon Harry weet de Holocaust te overleven.